De puzzelstukjes op hun plaats krijgen

Klanten op elk moment en overal op een veilige manier laten werken, zonder hen lastig te vallen met technologisch of ander gedoe. Het klinkt Bas Stapelbroek, consultant digital workspace bij KPN ICT Consulting, als muziek in de oren. “We kunnen het allemaal wel heel ingewikkeld maken, maar klanten willen gewoon van een probleem af. Ze willen helemaal niet geconfronteerd worden met allerlei consequenties van technologische en maatschappelijke ontwikkelingen of van wet- en regelgeving. Wij regelen daarom voor hen dat de werkplekken het blijven doen en dat hun data veilig zijn. Tijd- en plaatsonafhankelijk. Adviseren en ondersteunen staan daarbij voorop.”

Sneller, simpeler en goedkoper

Toen hij bij een grote uitgever werkte, maakte Bas kennis met het toenmalige Getronics, nu KPN ICT Consulting. “Wat zij deden trok me meteen aan en ik werd vervolgens aangenomen als Young Professional. Dat is echt een mooi programma om het werk en de organisatie te leren kennen.” Tien jaar later werkt hij nog bij KPN ICT Consulting en werkt nu vooral met Citrix en Microsoftproducten zoals Windows 10 en allerlei tooling aan veilige en betrouwbare werkomgevingen. “Dingen moeten gewoon werken, punt. Er is wat dat betreft eigenlijk maar weinig veranderd, de basis van workspace oplossingen verandert niet veel. Het kan tegenwoordig wel allemaal sneller, simpeler en goedkoper.” Dat betekent niet dat er geen uitdagingen meer zijn, het totaalplaatje is namelijk een stuk complexer geworden. “Klanten hebben altijd een vraag en soms hebben ze ook een idee over het antwoord. Of ze hebben al een pakket aangeschaft. Zo wilde een accountantskantoor een oplossing voor hun AVG compliance en informatiebeveiliging. Denk aan het waarborgen van intellectueel eigendom, labelen en classificeren van documenten, afschermen van data en multifactor identification. Dat moest op basis van Windows-toepassingen en binnen de bestaande systemen worden geïmplementeerd. Nu weet ik niet altijd alles van de business, maar ik weet wel alles van techniek. Samen hebben we de puzzelstukjes op hun plaats gekregen, van de storage en manieren van labelen tot de interactie tussen de verschillende systemen. Mooi project was dat.”

Bouwtekening

Bas realiseert zich het belang van draagvlak bij dit soort projecten, waar vaak grote belangen en veel geld mee gemoeid zijn. “Ik vind het razend interessant om op zoek te gaan naar de vraag achter de vraag en te onderzoeken of de klant aan alles heeft gedacht of dat er andere oplossingen mogelijk zijn. De ene klant staat open voor alternatieven, bij de andere is het soms een kwestie van werken met wat er is en er het beste van maken. Samen zoeken we naar het optimale resultaat. De mogelijkheden zijn daarvoor tegenwoordig heel groot en we vinden altijd wel de juiste combinatie van oplossingen on premises en in de cloud, vaak echte hybride oplossingen, om alles bij elkaar te brengen, in één omgeving en apparaatonafhankelijk. Al dan niet met gebruik van proven technology, want als Citrix expert constateer ik dat traditionele oplossingen mee-evolueren om aan moderne eisen te voldoen. De cyclus gaat wel steeds sneller. Meestal zie ik de oplossing wel voor me en dat teken ik dan uit in een soort bouwtekening. Ik kan goed focussen op de vraag van de klant. Als KPN ICT Consulting hebben we altijd een oplossing, de bijbehorende technologie kunnen we ook leveren en het benodigde specialisme is meestal gewoon in huis. Via onze speciale website, Explore, met daarop profielen van alle medewerkers, kan ik snel een geschikte consultant van KPN ICT Consulting vinden. Andersom vinden ze mij ook. Zolang je je werk gewoon goed blijft doen, is er daarom altijd wel ergens een mooie opdracht voor je.”

Integrale aanpak

Eén keer maakte Bas een uitstapje buiten KPN. “Het was goed om de kleur van het gras elders eens te onderzoeken en ik heb er met plezier gewerkt. Maar ik ben toch weer teruggekomen. Teruggevraagd, om precies te zijn. Digital workspace is met zo’n 200 medewerkers het grootste onderdeel van KPN ICT Consulting en het is altijd de kern van het bedrijf geweest, met een mooie diversiteit aan klanten en veel kansen voor specialisatie. Dat zijn voor mij belangrijke overwegingen. Ik hanteer een hoge standaard en wil echt kwaliteit kunnen leveren, trots kunnen zijn op mijn werk. Daar kan ik ook heel principieel in zijn. Het is fascinerend om te zien hoe de verschillende vakgebieden steeds meer met elkaar verweven raken in een integrale aanpak, waar het niet alleen om technologie gaat, maar ook nadrukkelijk om mensen en het proces. Bij KPN ICT Consulting zit je wat dat betreft altijd op de eerste rij. Bovendien heb ik hier veel professionele ruimte, ik kan alles doen wat ik wil. Initiatief en innoveren worden gestimuleerd, al moeten we natuurlijk wel voldoende omzet halen. En ik kom nog eens ergens. Ik woon zelf in het oosten van het land, maar mijn klanten zitten overal in Nederland. Letterlijk van Maastricht tot Groningen.”

Bas heeft daarom geen spijt van zijn terugkeer. “Ik waardeer de vrijheid en de mogelijkheden die ik krijg. Er wordt goed voor ons gezorgd en ik kan hier ondernemerschap tonen binnen comfortabele marges. KPN ICT Consulting is een groot bedrijf, met veel mogelijkheden. Het niveau van professionaliteit, het management en de collega’s zorgen voor een inspirerende omgeving. Ik word soms wel drie keer per week benaderd voor andere banen, maar ik heb geen behoefte om daarop in te gaan. Ik zit veel te lekker hier.”