Een echte integratierol

Dat de introductie van cloudoplossingen, serverless computing en infrastructure-as-a-service de wereld van applicatieontwikkeling en –beheer fundamenteel heeft veranderd, is een open deur van jewelste. Carel Sobering, consultant Cloud en KPN’er vanaf 1995, kijkt er gefascineerd naar. “Het is razendsnel gegaan, voor ons als consultants op het gebied van hosting en beheer is het een geweldige uitdaging om de ontwikkelingen in technologie maximaal te benutten en onze klanten zo goed mogelijk te bedienen. Dat wil zeggen: dat ze de juiste oplossing krijgen, efficiënt en tegen optimale kosten.”

Een spannend avontuur

In 2015 maakte Carel de overstap van KPN naar KPN ICT Consulting. “Dat was een bewuste keuze, ik wilde na al die tijd graag voor externe klanten aan de slag.” Nu werkt hij bij een grote overheidsklant aan de ontwikkeling van clouddiensten vanuit de KPN-vestiging in Groningen. “Van oorsprong was dit ons eigen fysieke datacenter, als ODC Noord wordt het nu gerund door de rijksoverheid en is onderdeel van de Rijkscloud. Vanuit dit datacenter levert  ODC Noord uiteenlopende diensten aan verschillende overheidsorganisaties. Van housing, zeg maar de elektriciteit en de racks tot het inrichten van geavanceerde virtuele platforms op basis van IaaS, infrastructure-as-a-service en containers”. Van housing en hosting naar application delivery, met 99,98% beschikbaarheid en gebaseerd op Open Source en Open Standaarden, zoals OpenStack. De 8 petabyte aan storage wordt geleverd op basis van CEPH. De uitdagingen die Carel bij dit project tegenkomt zijn niet alleen technologisch van aard, maar zitten deels ook in het proces bij de opdrachtgevers. “Binnenkort gaan we vanuit ODC Noord diensten leveren aan een landelijke overheidsorganisatie die extreem hoge eisen stelt aan veiligheid en beschikbaarheid, en waarbij de verbindingen via hun eigen connectiviteitsdienst moeten lopen. We kunnen dus geen gebruik maken van openbare netwerken. Ook richten we voor hen een tweede datacenter in als backup, zodat alles bij problemen blijft functioneren. Bovendien werken we voor één perceel met een andere leverancier samen, dus er is ook sprake van meerdere partijen die allemaal op één lijn moeten zitten. Zulke eisen maken er voor mij als consultant een behoorlijk spannend avontuur van.”

Integratierol

Carel ziet voor bedrijven en organisaties voordelen aan de cloud. “Als je het goed doet, heb je er geen omkijken naar. Geen gedoe met investeringen vooraf of versiebeheer en dat ook nog voor een vast bedrag per maand.” Wat het zo interessant maakt is dat steeds vaker sprake is van hybride systemen, oplossingen die een combinatie zijn van de publieke cloud, zoals AWS of Azure, met eigen datacenters. “Onze toegevoegde waarde zit in de juiste analyse van de behoefte van de klant, het bedenken van de beste oplossing, het regelen van de toegang en het koppelen van bestaande systemen. Bij KPN ICT Consulting denken we daar met elkaar over na, evenals over het gebruik van de nieuwste technologie zoals blockchain of IoT. Er zijn veel verschillende cloudoplossingen voor verschillende workloads en bij consultancy kunnen we daarbij een echte integratierol spelen.” KPN ICT Consulting kijkt niet alleen naar de techniek, maar ook aan de vraag hoe applicaties de meeste waarde kunnen hebben voor de klant en aan adoptie van de nieuwe technologie of functionaliteit. “En vergeet niet de aandacht voor vragen als: hoe kunnen we dit optimaal beveiligen en wat doen we met de enorme hoeveelheid data die het oplevert? Ik vind het een mooi proces: wij kunnen iets belangrijks doen voor de klant, leren daar veel van en kunnen dat vervolgens weer teruggeven.”

Hij is nog lang niet uitgekeken. “Zolang er leuke trajecten zijn – en die zijn er volop – blijf ik bij KPN ICT Consulting. Het is sowieso een prettige werkgever: met echte interesse in de medewerkers en veel mogelijkheden om je te ontwikkelen. Als rastechneut die in de consultancy is beland besteed ik momenteel aandacht aan mijn soft skills. Maar ik ben ook bezig met het halen van een aantal certificaten op het gebied van cloud en infrastructuur. Daar is ruimte voor. Nee, na al die jaren ben ik hier nog steeds niet klaar.”