Het was voor mij best spannend om een sector binnen te stappen die niet aansloot op mijn opleiding

Tijdens mijn Master, International Relations, heb ik me vaak afgevraagd wat voor beroep ik nu eigenlijk wilde gaan doen. Ik had wel ideeën, maar nergens werd ik echt enthousiast van. KPN ICT Consulting bleek voor mij een schot in de roos.

De eerste weken

In augustus 2017 ben ik samen met drie anderen gestart als Young Professional bij KPN ICT Consulting. Het was voor mij best spannend om een sector binnen te stappen die niet aansloot op mijn opleiding. Gelukkig bevond ik mij in goed gezelschap, want mij nieuwe collega’s bleken ook geen achtergrond te hebben in de IT.

De eerste week werden we intensief begeleid en kregen we diverse trainingen om ons voor te bereiden op het ‘echte werk’. Na dit intensieve introductietraject kregen we zelf de verantwoordelijkheid over onze tijdsindeling en heb ik de tijd gebruikt om de organisatie te leren kennen en mijn certificering te behalen. Persoonlijk vond ik dit een hele waardevolle tijd omdat ik collega’s sprak uit allerlei verschillende hoeken van de ICT-sector die mij hielpen om te bepalen welke kant ik op wilde in de ICT.

Aan het werk

Tijdens de eerste weken werd ik door collega’s van HR meerdere keren benaderd voor mooie projecten en keken we of het aansloot bij mijn profiel. Vervolgens heb ik meerdere intakes gehad en uiteindelijk zijn daar mooie matches uitgekomen. Zo werd ik als eerste ingezet als Key User van Microsoft Dynamics voor KPN ICT Consulting. Een gaaf project waarbij ik samen met andere Key Users zorg dat processen geoptimaliseerd worden en de functionaliteit van MS Dynamics aansluit bij de klantbehoefte.

Daarnaast werk ik ook voor het project KPN Showcase, waarbij we de migratie naar Windows 10 begeleiden van ca. 12.000 collega’s. In het verlengde hiervan ben ik sinds kort ook betrokken bij het DevOps Client Services team van KPN, waarbij ik mij vooral richt op het analyseren en oplossen van problemen binnen Windows 10 en Office 365. Ook een heel gaaf project waar ik, net als de andere projecten, heel veel leer.

De toekomst

Waar ik aan het begin nog onzeker was over het ontbreken van een ICT-achtergrond, zie ik nu dat het hebben van een andere (academische) achtergrond juist een kracht is die goed van pas komt binnen de – soms zo – statische ICT-sector. Daarnaast is de ICT-sector zo breed dat er eigenlijk voor iedereen wel een plekje is. Ik ben in ieder geval blij dat ik bij KPN ICT Consulting mijn plekje heb gevonden en ook – eindelijk – weet wat voor beroep ik op korte termijn wil gaan doen, namelijk: Office 365 consultant worden.