In gesprek met Cloud consultants Martin en Juan: Van containerbegrip naar DevOps transformatie

De Cloud consultants van KPN ICT Consulting houden zich bezig met het adviseren, implementeren en beheren van cloudoplossingen. Met behulp van publieke clouds zoals Azure en AWS, maar ook met private clouds op basis van VMware technologie. We gaan in gesprek met Martin en Juan, Consultants en Azure-specialisten

Welke projecten doen jullie bij Cloud?

Martin Van alles! Momenteel besteed ik veel tijd aan het ontwikkelen van de Managed Hybrid Cloud. Dat is een propositie waarbij we de klant snelheid, stabiliteit, veiligheid en compliancy bieden met verschillende hostingplatforms. Bij de klant zelf, in het NLDC of in de publieke cloud. Daarnaast doe ik adviesopdrachten en begeleid scopingsessies voor organisaties die naar de cloud willen. Welke techniek, processen en security zijn nodig? Van groot tot klein, want ook voor kleinere bedrijven is de cloud interessant: geen investeringen, maar wel betrouwbare en scalable service. De Schaatsbond is een mooi voorbeeld: veel websitegebruik in de winter, minder in de zomer. Dat kunnen we efficiënt voor hen regelen. Cloud is echt booming, ik doe soms wel vier klantgesprekken in de week.

Juan Ik zit drie dagen per week bij NS als cloudconsultant, voor de overgang van apps on premise naar datacenters. Ook doe ik architectenwerk. Samen met de ontwikkelaars en de solutions architect bedenk ik hoe we applications robuust naar de cloud kunnen krijgen. Momenteel zijn we bezig met de systemen rondom verstoringen: overzicht houden, mensen en bussen op de juiste plaats inzetten tot het regelen van koffie. Daarnaast doe ik een klein IoT-project op het gebied van gebouwenbeheer. Het doel is om zaken als schoonmaak of het gebruik van de liften efficiënter te maken. NS is heel ver met innovatie en ook interessant omdat ze zo verweven zijn met de Nederlandse samenleving. Ik vind het een bijzondere omgeving.

Wat kom je bij zo’n project allemaal tegen?

Martin Cloud is nogal een containerbegrip en het wordt soms misbruikt. Wij helpen klanten bij het automatiseren van workloads en het vergroten van hun efficiency. Dat is geen kwestie van alles één-op-één naar een datacenter overzetten. Vooral voor bedrijven met legacy in hun systemen moet het zorgvuldig gebeuren. Het is echt een andere manier van werken en soms kunnen dingen ook gewoon niet.

Juan Sommige organisaties zitten nog een beetje vast in de ‘oude’ ITIL-patronen: twee keer per jaar een change en werken met tickets. In de cloud kun je veel sneller schakelen, soms zijn er meerdere changes op een dag. De scheiding tussen business, operations en development begint daardoor steeds meer te vervagen. Dat levert allemaal nieuwe ideeën op, waarmee we de klanten soms ook verrassen.

Martin Dat is de DevOps-transformatie: van Windows- en Linuxbeheer en database administration naar één platform, waarbij steeds meer functies als code worden aangeboden, denk aan IaaT. Het beschrijven van de databestanden en apps, duidelijkheid over de desired state, deployen naar de cloud. We kunnen goede performance bieden aan de eindgebruiker, snel inspelen op businessbehoeften, maar het betekent ook dat lifecycles steeds korter worden. Daarom kijken we niet alleen naar de techniek, maar ook naar mensen en processen.

Juan Dat maakt het ook interessant, het lijkt allemaal zo technisch, maar het is voor een groot deel mensenwerk. Iedereen moet leren om op een andere manier te werken.

Waar ben je trots op?

Martin Ik heb bij NS gewerkt aan een app die reizigers helpt om een zitplaats te vinden in de trein. Daarvoor hebben we historische gegevens gebruikt, maar ook IoT-data, zoals bijvoorbeeld de druk op de assen. Dat wordt nu overgezet naar de Reisplanner en de hele applicatiekant daarvan draait bij ons. Er zitten enorm veel data in dat bedrijf. Van de snelheid van in- en uitstappen tot straks misschien wel het meten van de bezetting met sensoren in de stoelen.

Juan Ik vind het mooi om bedrijven te helpen om te focussen op de zaken waar het echt om gaat. Onze dienstverlening maakt dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over een aantal lagen in hun digitale proces, zodat ze kunnen losgaan op de dingen die echt belangrijk zijn. Wat ik doe is bovendien heel zichtbaar, de bedrijven waarvoor ik werk staan midden in de maatschappij. Iedereen wil graag efficiënt zijn en waarde toevoegen. Ik word er blij van om dat als techneut te doen.

Martin Het mooie van werken hier is ook dat je niet alleen bij de klanten zit, één dag per week is voor het team. Er is veel aandacht voor kennisuitwisseling en samenwerking. We werken vaak in een mix van ervaren consultants en young professionals. Zo ben ik zelf ook begonnen en iedereen houdt elkaar scherp. KPN ICT Consulting is echt een eigen entiteit, we zijn onafhankelijk en kunnen de beste oplossingen bieden.

Juan Dat wordt ook erkend, consulting heeft een hele goede naam bij klanten. Mijn leercurve hier is tot nu toe steil en het is makkelijk om de stappen te maken van junior naar medior en uiteindelijk naar senior. Ik heb veel neusje-van-de-zalmklussen gedaan, zoals het inrichten van de beheeromgeving voor 10.000 mobiele devices voor NS. Het is prettig om een aantal dagen bij de klant te zitten en op vrijdag op kantoor te zijn met collega’s. Zo kan ik altijd vragen hoe iemand een bepaald probleem heeft opgelost. KPN ICT Consulting is daarom meer dan alleen een werkgever en dat is luxe.