In gesprek met Digital Workspace consultants Kübra en Ruud: techniek en communicatie voor het beste resultaat

De Workspace consultants van KPN ICT Consulting helpen klanten met het slim inrichten van de werkomgeving. Groot of klein. Dat betekent dat zij werken aan een complex geheel van infrastructuur, applicaties, beheerders, gebruikers, eisen, wensen, beperkingen, techniek en psychologie. We gaan in gesprek met Kübra Özçelik en Ruud Hund, Digital Workspace Consultants.

Welk project doen jullie bij Workspace?

Kübra Voor de Universiteit Leiden heb ik de migratie begeleid naar Windows 10. Het ging om 6.000 werkplekken op meer dan 40 locaties in Leiden en Den Haag. Deels standaard werkplekken, deels complexe, vaak dual boot machines in verschillende onderzoeks- en laboratoriumsettings. We werkten met twee teams, één met jonkies en één met ervaren consultants. Dat ging prima, er was een goede dynamiek.

Ruud Voor Schiphol ben ik bezig met de overgang naar Windows 10 op een nieuw hyper converged platform met 3.000 VDI- en SBC-werkplekken. Alles moet over ‘as is’, naar een platform dat ‘top of the line’ én proven is. Geen standaardomgeving, veel bedrijfskritische processen en een paar vreemde eenden in de bijt. De tekenafdeling moet bijvoorbeeld ook mee. En ze hebben gevraagd of we ook wat laaghangend fruit willen plukken.

Wat kom je bij zo’n project allemaal tegen?

Ruud Dat de klant zegt: we willen het allernieuwste, maar dat je weet dat daar risico’s aan zitten. Daarom hebben we bij Schiphol gekozen voor Windows Server 2016 en niet voor 2019. Daar zitten nog een paar support issues aan. We integreren de oplossing op basis van software defined networking, dat moet wel matchen met de bestaande infrastructuur. Er komt ook een complete remote access omgeving met behulp van Citrix Netscaler. Dan moet je geen onnodige risico’s nemen.

Kübra Dat was bij mij anders, de basis was het bestaande netwerk en dat blijft voorlopig ook zo. Eigen servers in eigen beheer, on premises voor alle devices. Het leverde soms wel hoofdbrekens op, want er was nog enige legacy en iedere gebruiker of afdeling heeft bovendien eigen wensen. Daar zijn we natuurlijk uitgekomen. In principe is er nu één image voor iedereen en via het softwarecenter worden alle apps op de werkplek geïnstalleerd. Inclusief de toegang tot externe applicaties zoals SAP en dergelijke. Maar natuurlijk zijn er aan het eind altijd loshangende eindjes. Dan komen group policies of een image niet goed mee op een dual boot machine en is het tijd voor de Holy Grail. Ik denk dat ik wel 20 keer GPUPDATE /FORCE heb ingetypt.

Ruud Soms blijven er dingen tijdens de migratie achter, missen er opeens printers of is er geen connectie met SSCM. Ik heb ook wel eens meegemaakt dat er een fout in de software van de leverancier zat. Dat project liep anderhalf jaar vertraging op. Toch vind ik het vooral leuk als er opeens een konijn uit de hoed komt.

Kübra En er paniek is! Mag je gaan werken aan oplossingen en workarounds.

Ruud Ik houd van zulke konijnen, technische uitdagingen zetten je op scherp, dat is super leerzaam. Ook voor de klant trouwens.

Kübra De universiteit is een informele organisatie, maar wel heel divers. De faculteiten zijn behoorlijk autonoom en er draaien flink wat specials waarbij een shutdown niet mogelijk is. Soms zit er oud zeer. Dat soort dingen hebben we telkens in goed overleg opgelost. Dat vroeg om veel communicatie, soms had ik vijf afspraken op een dag.

Ruud Iedereen verwacht iets anders van IT. Schiphol is heel ambitieus, maar sommige applicaties zijn zo belangrijk dat ze nog geen uur uit de lucht mogen zijn. Denk aan parkeerbeheer en bagageafhandeling. Als daar iets fout gaat loopt de hele logistiek binnen de kortste keren vast.

Waar ben je trots op?

Ruud Dat we de architectuurfase, met alle technische hoogstandjes en uitdagingen in relatief korte tijd en met een goed resultaat hebben afgesloten. Ik denk dat we de afgesproken opleverdatum gaan halen, ondanks alle bijzondere wensen en het gloednieuwe platform. En dat we de multifactor authenticatie als laaghangend fruit hebben weten te plukken. Architectuur en business kunnen nog wel eens verschillend tegen dat soort dingen aankijken.

Kübra Vooral dat alles binnen de planning is afgerond. De inventarisatie verliep prima, de communicatie was goed en de samenwerking met de klant was productief. Bij de start heb ik me wel afgevraagd of ik het aankon. Ik was nog niet eens klaar met het YP-programma! Maar ik dacht: gewoon beginnen, kijken hoe het gaat en rekenen op de steun van het team.

Ruud Je springt in het diepe en dat vangnet komt wel.

Kübra Blijkbaar zagen ze mijn ambitie en gaven me de kans. Nu heb ik alle projectonderdelen in samenhang gezien, het hele proces meegemaakt en veel technische kennis opgedaan. Ik ben er een stuk zelfverzekerder door geworden.

Ruud Er werken 200 mensen bij Workspace, er is altijd wel iemand die je kunt bellen. En we hebben kwartaalmeetings, meetups en nog veel meer manieren om kennis te delen. Je hoeft het hier nooit alleen te doen.