Wij hebben de techniek ingebracht, de klant de inhoudelijke kennis

Nog even en dan zijn avatars de normaalste zaak van de wereld. Een ontwikkeling die de economie in een razend tempo zal doen versnellen. Gelukkig snapt KPN ICT Consulting ICT en organisaties. Zo helpt ze bedrijven, instellingen en overheden vandaag én morgen succesvol te zijn.

“We gaan naar een wereld waarin de avatar centraal staat”, aldus Maarten Emons, Lead Consultant, KPN ICT Consulting. Hij zet zijn visie verder uiteen. “Van digital twins tot avatars. Van een digitale kopie van objecten tot een digitale kopie van jezelf. Deze avatars zullen ook met elkaar gaan communiceren. En wij hebben dan slechts te controleren of de avatars het goed doen; in een verlengde van onszelf. Deze ontwikkeling zal een enorme versnelling van de economie betekenen. Denk aan voorbeelden als Talking Traffic en Talking Cities.”

Hij ziet dat organisaties nu al bezig zijn om stukjes intelligentie aan hun processen en klantcontact toe te voegen. Historische data helpt daarbij om daadwerkelijk te kunnen voorspellen. Hij vervolgt: “Maar de avatars gaan nog weer verder dan een data gedreven organisatie. Wij helpen organisaties met het zetten van de juiste stappen voor de toekomst. Zo bouwen we samen met onze klanten aan een duurzame maatschappij. En juist de young professionals helpen organisaties die beweging naar de toekomst te maken. Zij zijn fris van geest, technisch vakbekwaam en acteren heel hands on.”

Impactrijke projecten

Twee young professionals die net allebei de interne prijs ‘Star of the Year’ van KPN ICT Consulting hebben gekregen zijn hiervoor door de klant en collega’s aangedragen. Het zijn Thijs Franssen en Joris de Keijzer. Ze hebben elk met een eigen reden voor KPN ICT Consulting gekozen. De een heeft Natuurkunde gestudeerd en kon niet wachten om met de nieuwste technieken te werken. De ander is het met name om de training en projecten te doen; deze geven je één jaar de tijd om ervaring on the job te verkrijgen en inzichtelijk te maken wat je nu echt interessant vindt. Franssen vertelt over het prijswinnende project: “Wij hebben de techniek ingebracht, de klant de inhoudelijke kennis. In een multidisciplinair team is er samengewerkt. De klant heeft op de schouders van KPN ICT Consulting gestaan. En zo hebben we samen met de klant in circa drie maanden een omgeving neergezet waarin data science de hoofdrol heeft.” De Keijzer: “Van tevoren is er zelfs aan ons gevraagd of het project ons interessant leek. Bij KPN ICT Consulting krijg je de vrijheid om zelf te bepalen welke weg je inslaat; om te doen en te leren wat jij wilt leren.” Beiden dachten direct: ‘Wat een uniek project. En, dat we dit allemaal al mogen doen; ook qua verantwoordelijkheden.’

Samen met de klant gingen ze het avontuur aan. Iteratief werken en per fase bepalen waar de focus diende te liggen om maximaal impact te maken. “We hebben veel tijd gestoken in het overdragen van onze vaardigheden, zodat zij zelf ook goed met hun data om kunnen gaan.”

De Keizer vervolgt: “Intussen zijn onze rollen, binnen het multidisciplinaire team, alweer veranderd en verrichten we nu meer inhoudelijke taken. Ik hou me bezig met Data & analytics.” Franssen: “En ik met Security.”

Meer domeinen

Emons: “Zo snel kan het gaan bij KPN ICT Consulting. Een belangrijke toevoeging om te weten is dat KPN ICT Consulting op de andere vier domeinen ook hele toffe dingen doet. KPN ICT Consulting is namelijk breder dan alleen Data & analytics. Voor het domein Digital Workspace bijvoorbeeld beheren we meer dan 100.000 werkplekken en helpen we organisaties de transitie te maken naar de moderne werkplek. Hier hoort ook maatwerk en adoptie bij. Voor Cloud ondersteunen we organisaties de digitale transformatie te maken met behulp van AWS en Microsoft Azure. En met het domein Security helpen we onze klanten weerbaar te worden in de cyberwereld en te voldoen aan alle noodzakelijke randvoorwaarden zoals fungerende wet- en regelgeving. KPN ICT Consulting is hét adviesbedrijf van KPN. We zijn ondertussen gegroeid tot 1.000 medewerkers, waarvan er 300 vanuit een flexibele schil werken. Bij ons werken mensen met een verschillende achtergrond: van technisch specialisten tot verandermanagers en bedrijfskundigen. Wij zijn sterk in ICT en snappen hoe een organisatie werkt. KPN ICT Consulting brengt organisaties verder door mensen, doelen en drijfveren te verbinden met de mogelijkheden van ICT. Samen helpen we bedrijven, instellingen en overheden het maximale uit ICT te halen. Zo functioneren zij soepel, veilig en zeker en kunnen ze blijven vernieuwen. En zijn we straks allemaal klaar voor de nieuwe wereld met avatars!”

 

Dit artikel is verschenen in de Computable Career Guide van 15 juni 2018